Manolitsis Nikolaos

Manolitsis Nikolaos

Η ζώνη του καφέ

Published in Our Blog

Η περιοχή του πλανήτη όπου έχουν αναπτυχθεί οι φυτείες του καφέ είναι γνωστή ως "Ζώνη καλλιέργειας του καφέ".

Read more...

Αφαίρεση καφεΐνης από τον καφέ

Published in Our Blog

Ένα από τους πολλούς μύθους που υπάρχουν γύρω από τον καφέ είναι αυτός που λέει πως η καφεΐνη αφαιρείται με χρήση χημικών και πως έτσι ο καφές γίνεται πολύ ανθυγιεινός. Κατά κάποιο τρόπο, αν μιλήσουμε με εντελώς "χημικούς όρους", αυτό ισχύει αλλά το ότι ο καφές γίνεται ανθυγιεινός, επικίνδυνος ή απειλή για την υγεία γενικότερα, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Για να χαρακτηριστεί ένας καφές ως ντεκαφεϊνέ πρέπει να έχει λιγότερο από 3% συμφωνα με τα στανταρ των ΗΠΑ ή λιγότερο από 0,1% σύμφωνα με τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά στάνταρ.
Read more...

ARABICA vs ROBUSTA μύθοι και αλήθειες

Published in Our Blog

Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες φυτών καφέ:Robusta & Arabica
H πιο φτηνή είναι η ποικιλία robusta (το όνομα έχει σχέση με το robust=ανθεκτικός), μιας και αυτή η ποικιλία είναι ανθεκτική σε ασθένειες, φυτρώνει σε χαμηλό υψόμετρο και έχει υψηλή απόδοση ανά στρέμμα. Επίσης η ποικιλία robusta δίνει πιο πλούσιο καϊμάκι (crema) γι' αυτό και συνήθως χρησιμοποιείται σε blended καφέδες espresso. Γενικά πάντως οι στιγμιαίοι καφέδες είναι ποικιλίας robusta γι αυτό και περιέχουν πολύ περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με την ποικιλία arabica που εξηγώ παρακάτω.
Read more...

Η ιστορία του καφέ

Published in Our Blog

Σύμφωνα με μία παράδοση, το φυτό του καφέ ανακαλύφθηκε γύρω στα 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία. Εκεί, ένας βοσκός παρατήρησε ότι τα πρόβατα του ήταν εξαιρετικά ζωηρά όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός άγνωστου φυτού. Ο βοσκός αποφάσισε να δοκιμάσει τους περίεργους καρπούς και ανακάλυψε τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Περήφανος για την ανακάλυψη, σκέφτηκε να μοιραστεί το μυστικό του προσφέροντας μερικούς κόκκους στο γειτονικό μοναστήρι. Οι ιδιοφυείς μοναχοί έκαναν ένα αρωματικό αφέψημα από τους καρπούς του και πολύ γρήγορα απέδωσαν ιερές ιδιότητες στο ποτό, καθώς "διευκόλυνε" τις ολονύκτιες προσευχές τους.

Read more...
Subscribe to this RSS feed